НовиниПолітика

«Створення Єрківської та Мокрокалигірської громад – це були популістичні рішення!» – Іван Гегедош (Інтерв’ю)

Напередодні виборів сайт ПроКатеринопіль опублікує ряд інтерв’ю із претендентами на посаду голови Катеринопільської ОТГ. Наголошуємо, що ми не підтримуємо ні одного із кандидатів, але даємо змогу читачам більше дізнатися про місцевих політиків. Нижче опубліковане інтерв’ю з Іваном Гегедошом – теперішнім головою селища Катеринопіль.

Гегедош Іван Тіберійович – народився 19 липня 1985 року у селищі Катеринопіль. Громадянин України, освіта вища, безпартійний, Голова Катеринопільської селищної ради, проживає в Катеринополі.

– Розпочнемо розмову з простого, але важливого. Чим для Вас є Катеринопіль?

– Катеринопіль є місцем, де закопаний мій пуп. Це моя домівка. Я тут родився, виріс та живу. Тому коли тут розпочиналися важливі політичні процеси, то я щоразу брав активну участь у них. Наразі балотуюся на голову об’єднаної територіальної громади для того, аби продовжувати розвивати Катеринопіль у форматі ОТГ.

– Ви увійдете в історію як останній голова такої структури як Катеринопільська селищна рада, чи задоволені Ви своїм правлінням та роботою ради загалом?

– Я не можу сказати, що задоволений на 100%, бо ж були і промахи, були і перемоги, але не помиляється тільки той, хто нічого не робить. У цілому, якщо брати у 100% співвідношенні, то на 75% задоволений. У межах фінансового ресурсу я робив максимально все для того, щоб для дітей було –  комфортно, для жителів – безпечно. Всі які були можливі покращення – я старався їх впровадити.

– Що стосується депутатського корпусу, яка ваша оцінка? Він може працювати краще, аніж останні роки?

– Однозначно, що може. Лише б була політична воля керівників фракцій та політичних сил, і загалом було б краще, аби було бажання у людей бути активними та позитивними. Багато є таких депутатів, які дієві тільки на документах, тобто на папері. Фактично – ні звітності, ніяких зобов’язань депутата перед громадою, тобто ніякої відповідальності не несли. Навіть траплялися випадки, коли приймалися популістичні рішення, аби тільки закрити питання та зняти соціальну напругу. Тому, підкреслюю, депутатський корпус має бути активним, свідомим, реалістичним та налаштованим працювати для людей, а не для блага бізнесменів.

– Довго думали про те, чи потрібно балотуватися на голову Катеринопільської ОТГ? Чи були сумніви?

– Ні, сумнівів не було, ще з 2014 року я бачу себе керівником, і мотиватором, і організатором розвитку та можливості впровадження чогось нового. Тому балотуючись на голову ОТГ я добре усвідомлюю фінансові можливості новоутвореної структури, розумію, що зробити можна буде значно більше. Тому вагань у мене не було, скажу так: господарників хороших у нас мало. Є багато бюрократів, але практиків, які можуть щось зробити, не просто на папері, а дійсно  організувати та впровадити – мало. Тому я вважаю, що молоді, перспективні, креативні, з новими ідеями люди потрібні для складу виконавчого комітету ОТГ. Натомість я своїм прикладом демонструю мешканцям, що і молоді можуть досягати успіху.

– Ніколи не думали про більшу політику, аніж тут на місці?

– Звичайно, що думав та навіть зараз маю можливість спробувати свої сили у виборчих перегонах до обласної ради. Адже я розумію наскільки зв’язаний бюджет на рівні держави з областю та відповідно ОТГ. Я розумію, що зможу впливати на багато сфер, які будуть фінансуватися із обласного бюджету, якщо буду присутнім у складі депутатського корпусу. Тому маю можливість та бажання вийти на рівень області та допомагати розвитку інфраструктури, медицини, спорту, освіті тощо.

– Якщо буде вибір між депутатством в області та головою ОТГ, то що Ви оберете?

– Я залишуся головою ОТГ. Якщо люди мені довірять цю посаду на 5 років, то я залишуся в ОТГ.

– Як оціните адміністративну реформу у наслідок якої з’явилася Катеринопільська ОТГ?

– Перейнявши досвід закордонних прикладів, наприклад у Польщі, загалом, якщо дивиться із фінансової сторони, то ця реформа є покращенням. Якщо дивитися зі сторони людей, то відразу її відчутно не буде. Але дивлячись на те, що 60% ПДФО, які нараховувалися до обласного та державного бюджетів, то вони мають залишатися на місцях. Через те я вважаю, що створення інших територіальних громад, наприклад, Єрківської та Мокрокалигірської – це були популістичні рішення. Моє бачення було, є та буде – це одна об’єднана територіальна громада у межах Катеринопільського району, при цьому не руйнуючи інфраструктуру, не руйнуючи зв’язки та не ставлячи людей один проти одного – «ми в громаді, а ви не в громаді. Ми з грошима, а ви без грошей». Дивлячись на це все, то мали бути чіткі політичні рішення попереднього керівництва РДА, аби не допустити цього розвалу.

– Усім відомо про безкомпромісні відносини між головою селищної ради та депутатами фракції “Черкащани”. Чи можливо було б уникнути цієї конфронтації?

– Загалом, якщо розібратися, можна було уникнути цього конфлікту, поступатися, наприклад, своєю гідністю, принципами, зробити щось не так, але на благо конкретно комусь, але не на благо нашого населення. Це можна було зробити, аби мене гладили за шерстю. У деяких моментах я не погоджувався із керівництвом фракції, але наголошую, що не всі члени фракції «Черкащани» мають одностайну думку. У багатьох випадках є свідомі люди, які підтримують ті рішення, що є на благо мешканців Катеринополя. Чи можливий союз у робочому форматі? Якщо це буде на користь громаді – я готовий до співпраці, навіть переступаючи якісь особисті неприязні з кимось.

– Вічна тема, що болить не тільки катеринопільчанам, але й іншим українцям — коли чекати якісного ремонту доріг? Які є альтернативи?

– Щодо доріг нашого району: оскільки у нас район простягнутий, то так чи так  при формуванні бюджету 2021 року за планом будуть визначені стратегічні напрямки, враховуючи при цьому кількість населення у селі. Ми будемо гарантувати сполучення для дітей, які мають навчатися в опорних школах, або ж для медичних послуг. Відповідно буде розроблена програма, яка дозволить щороку за планом реалізовувати якісне сполучення із селами. Це перше. По-друге, ми будемо вже ОТГ та матимемо можливість долучати до будівництва доріг державний бюджет. Це потягне за собою покращення інфраструктури, що безперечно вплине на наш престиж, на затишок та економічну ситуацію.

– Для багатьох мешканців Катеринополя ще досі лишається багато темних кутів у справі щодо комунгоспу. Що взагалі породило ту ситуацію та які її наслідки для Катеринополя?

– Протягом 2018-2019 років комунальне господарство мені, як селищному голові, тричі приносило документи для підняття тарифів на водовідведення, водопостачання та вивезення побутових відходів. І зрозуміло, що виконком не погоджувався, пояснюючи це тим, що комунальне господарство має багато не заключних договорів на вивезення сміття, яке можна легалізувати та тим самим збільшити кількість надходження. Розпочалася суперечка щодо фінансової спроможності комунального господарства. Ми зі свого боку доводили, що воно фінансового спроможне, а навпроти розповідали, що воно планово збиткове. До прикладу, у 2018 році ми кожний квартал робили запит на їхній фінансовий звіт, те, що вони подають у податкову. Ми побачили велику різницю у цифрах. Через це і постало питання аудиторської перевірки комунального господарства. Спочатку було ініційовано моїм розпорядженням, але керівник комунгоспу не дав доступу до документації, потім він раптово пішов у лікарняну відпустку, у результаті вийшло так, що собака з’їла фінансові документи за 2018-2019 роки.

– «Собака з’їла» – це у переносному значенні?

– Ні, це у прямому значенні. Є дійсний акт комісії, який це підтверджує. Історія наступна: у гаражі зберігалися документи. У п’ятницю там закрили собаку, а вона у суботу та неділю подерла всі документи, а оскільки була голодна, то погризла їх. Це все ми презентували депутатам селищної ради на сесії та пробували ініціювати позов до суду, але фракція «Черкащани» сказали, що все там добре, що не треба там ніяких перевірок, що все там гаразд. Щодо наслідків, то я вбачаю тільки позитив – змінилося керівництво, змінилася бухгалтерія, адекватні звіти на сьогодні, люди продовжують отримувати послуги, Катеринопіль обслуговується, загалом робота не припинилася.

– Що б Ви змінили або зробили в Катеринополі, якби це було можливо прямо зараз? Навіть на рівні мрій…

– На рівні мрій? Позаду старого млина поставив би сімейно-розважальний центр – це була б гордість для всієї області. Це міг би бути цілий комплекс – кафе, атракціони, батути, басейни тощо.

– Декілька слів для катеринопільчан:

– Бажаю катеринопільчанам зробити правильний вибір, якщо дивитися у сторону виборів. Катеринопіль потребує сильного керівника. Оцініть всі переваги кандидатів, 100% прийдіть на вибори, віддайте свій голос за гідного кандидата. Також застерігаю мешканців Катеринополя не бути байдужими, чужими та пам’ятати, що всі ми живемо поруч, один біля одного, навіть більше – ми тут як не друзі, то куми, то родичі – єднаймося та робімо спільну справу!

Читайте також: Станом на 7 жовтня на Катеринопільщині +11 хворих

Коментарі закриті.