НовиниПолітика

Катеринопіль виключили з списку перейменування

Катеринопіль виключили з переліку назв сіл, селищ, міст, які можуть не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики (російської колоніальної політики). Про це повідомлено на сторінці Катеринопільської територіальної громади у мережі Facebook.

На сайті Національної комісії зі стандартів державної мови оприлюднено нове рішення за № 236. Внесено зміни до рішення від 22.06.2023 № 230 «Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови».

Зазначимо, що сформований комісією Перелік викликав великий резонанс та бурхливе обговорення в суспільстві. Думки громадян розділилися: від повного несприйняття до повної підтримки. До того ж, незважаючи на рекомендаційний характер рішення комісії та пропозицію обгрунтувати доцільність збереження поточної назви адмінцентру Катеринопільської громади, у інтернет-просторі це подавалося в більшості випадків як вже доведений факт перейменування, що тільки збільшувало невдоволення громадськості.

30 червня 2023 року Національна комісія зі стандартів державної мови, щоб вгамувати пристрасті і повернути виконання вимог Закону в законодавче поле. Також із урахуванням листів Міністерства освіти і науки України, Українського інституту національної пам’яті, Уповноваженого із захисту української мови та депутатських звернень, внесла зміни у рішення та скоротила Перелік назв сіл, селищ і міст лише до тих найменувань, що потребують правописного виправлення або відтворення українською мовою. Таким чином, Катеринопіль був виключений з переліку назв сіл, селищ, міст, які можуть не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики (російської колоніальної політики). З текстом рішення можна ознайомитись на сайті комісії.

Читайте також: У Катеринополі вшанували пам’ять Олександра Клименка

Коментарі закриті.