Політика

“Моя мета — утвердження та розбудова Катеринопільської громади” – Микола Ткаченко (Інтерв’ю)

Ткаченко Микола Вікторович – кандидат на голову Катеринопільської об’єднаної територіальної громади, народився 25 листопада 1963 року у селі Гончариха, Катеринопільського району, Черкаської області. Громадянин України, освіта вища, безпартійний, пенсіонер, проживає у селище Катеринопіль, судимість відсутня.

Розкажіть, що для Вас є Катеринопіль, яке він займає місце у Вашому житті?

Точніше Катеринопільщина. Я народився і виріс в селі Гончариха, середню школу закінчив у Петраківці, трудову діяльність розпочинав у Пальчику, а через чотири роки став директором Бродецької школи, далі очолив відділ освіти. Доля подарувала мені можливість знайомств та спілкування з багатьма знаними людьми нашого району, керівниками підприємств і організацій, головами сіл. Співпраця з ними – це неоціненний мій досвід і знання.

Позитивний досвід отримав займаючись підприємницькою діяльністю у Вербовці, а робота в приймальні народного депутата України знову повернула мене до вирішення проблем нашого регіону та наших людей. Як бачите, все моє життя пов’язане з Катеринопільщиною. Як у відомій пісні: «Це край, де я родився і живу, де все для мене рідне – не байдуже…».

Особливо важливо для мене є те, що наш край подарувала світу професійних, визначних людей, серед них: брати Сергій і Петро Єфремови, герой України В’ячеслав Чорновіл, Семен Гризло, Павло Филипович, Михайло Наєнко, Олександр Лисенко, Яків Івашкевич, Галина Дмітрова… Дуже хочу, щоб наші аматорські і народні колективи, народних умільців знали не тільки по всій Україні а й за її межами, а вболівальники на трибунах нашого стадіону знову раділи успіхам муніципальної команди яку ми обов’язково відродимо.

Тому, я по-справжньому люблю Катеринопільщину, і щиро хочу змінити її на краще.

Чому Ви вирішили балотуватися на голову Катеринопільської ОТГ? З якою метою ідете на вибори?

Мені дуже хочеться жити в європейській країні, де кожна людина має вільний доступ до освіти, охорони здоров’я, управління громадою, відчуває себе захищеною, може вільно реалізувати себе, а також є відповідальною перед суспільством. І я добре розумію, що все це не мрії, а реальність, якщо всі ці принципи будуть реалізовані у кожній громаді по всій Україні.

Маючи за плечима великий життєвий і управлінський досвід, знаю як започаткувати правильні та ефективні процеси у місцевому самоврядуванні, створити сприятливі умови для розвитку громади, добре бачу, які проблеми потрібно вирішувати в першу чергу, як зробити роботу влади прозорою і доступною

Моя мета – утвердження та розбудова Катеринопільської громади з гідним рівнем життя її мешканців  та  чесною  владою.

Катеринопільщина має стати  мальовничим,  процвітаючим краєм, щоб наші  діти і земляки  пишалися  своєю малою батьківщиною.

Чи були у Вас думки про вищий рівень, аніж Катеринопіль? Можливо йти до області?

Кожна людина повинна займати місце, де вона може принести більше користі. Я вже говорив, що все моє життя пов’язане з Катеринопільщиною.

Тому, маю загострене відчуття патріотизму до рідного краю, позитиву, пишаюся нашими селами і вболіваю за них, пишаюся, що живу тут, що тут привітні, розумні, працелюбні, найщиріші і не байдужі люди.

Мене саме це заряджає енергією, а накопичені роками невирішені проблеми кожного дня штовхають моє сумління їх розв’язати і впоратися з ними, бо розумієш, що нас, як нову молоду громаду чекає кропітка і відповідальна праця з першого дня, щоб досягти гарного і перспективного майбутнього. Адже, таки хоч і помалу, але люди навчаються любити свою вулицю, свій край, свою Батьківщину, у людей є цінності, повага і вже багато хто цього не приховує…

Як Ви особисто ставитесь до реформи децентралізації, які результати вона принесе?

Будь-яка справжня реформа повинна приносити тільки позитивний результат. Децентралізація мала би передбачати зміну адміністративно-територіального устрою держави та передачу повноважень і коштів місцевій владі. На мій погляд не  потрібно було нічого придумувати, а залишити громади в межах колишніх районів, бо там уже була вся інфраструктура і логістика. Ми не наскільки багата країна, що могли собі дозволити створення нових адміністративних центрів. З іншого боку потрібно було просто ліквідувати адміністрації і вибрати голову громади та раду, яка б створила виконавчий орган. Проте маємо, що маємо, результат буде залежати, як ми цим зможемо скористатись. Серед перших результатів більше негативу, тому що реформу розтягнули в часі, створили нерівномірні громади за їх територіями, населенням та економічними показниками. Позитив, що деякі громади отримали інфраструктурну субвенцію для розвитку, але знову ж таки не всі.

Переконаний, що всі громади мають змогу бути перспективними, в тому числі і Катеринопільська. Для цього потрібно об’єднати зусилля влади, людей та бізнесу: влада повинна працювати прозоро та ініціативно, люди бути небайдужими, а бізнес не стояти осторонь проблем.

Чи можна було зберегти Єрки та Мокру Калигірку в складі єдиної ОТГ?

Так! Вважаю, що розвал району – це результат недолугої роботи влади, яка останні п’ять років керувала, як селищем так і районом. Одні, за відсутності довіри, не могли об’єднати навколо себе, а інші дуже спішили втілювати «реформи» на догоду комусь, але не на користь людям.

Хто входить у Вашу команду? З ким Ви будете працювати пліч-о-пліч на посаді голови?

Думаю, що не зовсім коректно називати зараз прізвища, проте якщо ви візьмете список кандидатів у депутати, які разом зі мною балотуються до ради, то побачите там досвідчених людей, які мають великий позитивний досвід керівництва підприємствами, організаціями, комунальними установами – серед них економісти й господарники, юристи і вчителі, підприємці та спеціалісти органів місцевого самоврядування, які готові свої сили, навички, уміння,  присвятити розвитку нашої громади.  Ми готові зразу ж приступити до роботи.

Звичайно, в список не змогли ввійти всі люди, які будуть працювати у виконавчій владі, але зауважу, що від депутатського корпусу буде багато чого залежати.

Зараз Ви ще досі депутат районної ради, як оціните роботу даної структури та свою участь у ній?

Маю великий досвід роботи у районній раді, депутат чотирьох скликань, очолював комісії, фракції, член президії, отже міг би детально оцінити її роботу. Але це займе багато часу. Робота будь-якої структури оцінюється за результатами. Тому, краще нехай кожен сам оцінить. Якщо хтось не може оцінити, значить немає чого оцінювати.

А взагалі важко працювати в структурі «законсервованій», яка не бачить змін і не хоче змінюватись, яка боїться альтернативних думок і нововведень, де більшість депутатів не мають права на власну думку. Знаєте, так буває, що нібито команда складається в більшості з хороших гравців, але в цілому гра не виходить. Думаю було б краще, якби до таких невеликих громад депутатів обирали за мажоритарним форматом, щоб не було партійної залежності. Виборцям потрібно спокійно і уважно проаналізувати списки кандидатів, адже це в основному знані люди. Формуючи списки кандидатів в депутати від політичної партії «Слуга Народу» ми намагались включити людей з різних населених пунктів, молодих але досвідчених, які хочуть і можуть працювати так, щоб змінити ситуацію в новоствореній громаді на краще.

Скандал навколо ремонту даху в одному з навчальних закладів. У чому там найбільша проблема?

Проблема про яку Ви говорите, це проблема «даху» тієї людини, яка це придумала. От і все!

Зараз Ви маєте відношення до президентської партії “Слуга народу”. Чому не склалася доля із попередніми партіями?

Я працюю в приймальні народного депутата України від фракції «Слуга Народу», але не є членом цієї партії. Моє завдання допомагати нашим людям та залучати додаткові кошти для розвитку тих територій, які охоплює Катеринопільська приймальня. Щодо інших партій, то я ніколи не був членом будь-якої політичної партії і не намагався складати з ними якісь стосунки.  

У разі перемоги у перегонах на посаду голови ОТГ, Ви перестанете бути помічником народного депутата Стріхарського? Хто може бути Вашим наступником?

Так, звичайно. Про наступника рішення буде приймати народний депутат.

Що б Ви хотіли сказати катеринопільчанам?        

Перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року будуть не прості. Це і не всім зрозумілі бюлетені для голосування і списки кандидатів з якими не просто розібратись, і зневіра до результатів. Але, це вибори коли місцеву владу не будуть призначати з верху, а ми самі будемо її обирати. Після виборів нова громада бере на себе відповідальність за всі сфери її життєдіяльності і розвитку. Тому, наше завдання прийти на вибори і довірити долю людей тим, хто зможе відповідально і по совісті впоратися з поставленими викликами. Наша доля у наших руках!

Читайте також: «Створення Єрківської та Мокрокалигірської громад – це були популістичні рішення!» – Іван Гегедош (Інтерв’ю)

Коментарі закриті.