НовиниПолітика

Як будуть призначати старост у Катеринопільській громаді?

Однією з актуальних тем місцевих виборів стало питання виборів старост.

Відповідно до нового виборчого законодавства старости у селах, які увійдуть до складу ОТГ, будуть призначатися за поданням голови об’єднаної громади відповідною радою. Багато виборців нашої громади вважають, що їх лишили права вибору.

Сьогодні своєю позицією із даного питання поділився один з кандидатів на посаду голови Катеринопільської громади Микола Ткаченко.

Дійсно, старости сіл обиратимуться на непрямих виборах. Тобто, новообраний голова об’єднаної громади пропонуватиме свої кандидатури на посади старост, а рада їх затверджуватиме. За законом, старости не можуть одночасно бути депутатами ради ОТГ, проте вони входитимуть у склад виконкому. По суті, вони будуть виконувати функції заступника голови громади на місцях.

Як  бачимо, староста матиме досить широкі повноваження, щоб представляти інтереси мешканців громади у місцевій раді, а значить і нести відповідальність за стан справ у тих населених пунктах які представлятиме.

Отже, посада старости залишається виборною, вимоги до кандидатури та деталізація порядку затвердження можуть бути визначені відповідною радою у «Положенні про старосту». Місцева влада має визначитись із процедурами, це може бути самовисування чи висування за якимось іншим принципом. Законом це не заборонено. Головне, щоб рішення були прийняті відповідно до чинного законодавства.

І найголовніше: моя особиста позиція – кандидатура старости повинна бути підтримана жителями села, це повинна бути людина якій вони довіряють. Бо саме так формується влада для людей і довіра людей до влади.

Читати також: “Моя мета — утвердження та розбудова Катеринопільської громади” – Микола Ткаченко (Інтерв’ю)

Коментарі закриті.