Новини

З Днем українського козацтва, Катеринопіль!

Катеринопіль справедливо може займати почесне місце в історії, якби не одне “але”. Це “але” – злочинна пропаганда московитів. Як і в часи радянської окупації, так і сьогодні, найкращі сторінки історії Катеринопільщини поливаються брудом тими людьми, які й палець об палець не вдарили, аби зробити щось для Батьківщини.

Відзначаючи 14 жовтня — важливо підкреслити декілька моментів:

День захисника України

У Катеринополі десятки людей, що брали участь у російсько-українській війні на Донбасі. Всі вони потрапили на фронт у різний спосіб — кого призвали, хто добровольцем, але саме вони є спадкоємці козацького духу, а не ті, що тільки вміють критикувати ветеранів війни.

День українського козацтва

Наше містечко відоме не тільки тим, що Калниболотський курінь був на Запорізькій Січі, а й тим, що у нашому краї зародилося Вільне козацтво, яке очолював Семен Гризло. Між іншим, який ще досі піддається критиці різноманітними політичними повіями.

День створення УПА

На Катеринопільщині, як і по всій Черкащині, була дієва мережа українських націоналістів у часи німецько-радянської війни. Наше населення мало тоді привітне ставлення до УПА, чим користалися окупанти з НКВС, які переодягалися в українських партизанів та чинили злочини проти українців.

Покрова

Пам’ятати про роль християнства потрібно, адже саме воно зазнало терору під час приходу більшовиків на Катеринопільщину. Не ковбасу принесли червоні, а зруйнували церкви у центрі Катеринополя.

Важливо пам’ятати, що ми є нащадками козацької слави, а ще більше боротьби, а не ходячими шлунками, які тільки і вміють, то критикувати свою історію.

З часом молоде покоління змінить ситуацію та виправить становище історичного значення козацтва на цих землях, адже розраховувати на те, що велика частина українців відмовиться від комуністичної баланди — не можна.

Юрій Григор’єв

Рекомендуємо прочитати цікаву статтю про козацьких переселенців на українські землі Кубані. Все ж не кожне місто має свої поселення-колонії, а Катеринопіль має. Можливо серед даного списку ви зустрінете своїх пращурів. Читати статтю тут: Наше на Кубані: список перших поселенців із нашого містечка

Коментарі закриті.