ІсторіяНовиниПолітика

Що буде з назвою “Катеринопіль”? 

На вулицях та у “інтернеті” вже не так активно обговорюють долю назви селища Катеринопіль. Багато хто повірив, що назва вже у спокої, адже позицію щодо збереження назви висловили 1387 мешканців Катеринополя на офіційному обговоренні. Однак прибічникам збереження назви “Катеринопіль” ще рано радіти, а прибічникам повернення історичної назви сумувати. 

За попередньою інформацією Український інститут національної пам’яті не отримав від Катеринополя вагомих аргументів щодо виключення селища з переліку населених пунктів, які містять у своїх топонімах пропаганду росії. Достеменно відомо, що Калниболота отримали російську назву Єкатєрінополь (Катеринопіль) згідно указу Єкатеріни ІІ від 27 січня 1795 року. “Причеплені” нові землі до російської імперії потрапили під політику русифікації, зокрема у своїх нових топонімах мали елементи прославляння правителів росії.  

Спростування цього факту могло б вплинути на рішення щодо скасування перейменування, однак Український інститут національної пам’яті отримав аргументи на кшталт – “на честь Катерини Шевченка”, “на честь святої Катерини”, “бо багато Катерин”. 

Скоріше за все, Український інститут національної пам’яті буде лобіювати саме повернення історичної назви. Оскільки під час обговорень мешканці Катеринополя не обрали альтернативної назви, а лишили ту, яка безперечно має політичний акцент. Вразі прийняття відповідного рішення замість перейменування Катеринополя відбудеться повернення історичної назви селища.

Читайте також: Патріотичне виховання у Катеринопільському ліцеї №1

До відома інформація від Українського інституту національної пам’яті

Назва смт Катеринопіль – це символічне втілення російської колоніальної політики. Заміна первісного топоніма Калниболота (Кальниболота чи Кальниболото) на Єкатеринополь (Катеринопіль) була ланкою загальної стратегії. Її спрямовано на викорінення української топонімії та формування єдиного імперського простору;

Ліквідація питомо українських історичних назв та насадження відповідних імперських топонімних маркерів призвела до появи назв Катеринослав, Єлисаветград, Катеринопіль, Олександрія, Павлоград, Константиноград, Олександрівськ, Новомосковськ, Новоросійськ, Новоград-Волинський та ін.

З огляду на викладене вище назва смт Катеринопіль Черкаської області як така, що пов’язана з реалізацією російської колоніальної політики, відповідно до підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 2 Закону, належить до символів російської імперської політики.