НовиниОсвітаТрадиції

День Андрія

Андріївські вечорниці — одна з найцікавіших давніх традицій. За українським звичаєм, ввечері 12 грудня молодь збиралася на вечорниці, влаштовуючи на них усілякі дійства — ворожіння, забави й співи. Традиційно всі танцювали та ліпили вареники, а ще у цей вечір незаміжні дівчата ворожили на судженого.

Сьогодні молодь на вечорниці збирається не часто. Проте є й ті, хто традиції шанує.

Про святкування запитали в жителів Катеринополя:


«Це давні традиції наших предків. Я вважаю, що вони важливі, але чомусь ними не цікавився. Мабуть, в школі чи в університеті нас цьому не вчили. Втім, я б не проти відроджувати та популяризувати такі українські свята», – каже Олег.

«Такі свята потрібно відроджувати. Це класна подія, мені подобається. Всією родиною святкуємо. Дівчина моя ворожить, а я слідкую. Я фанат таких українських дійств », – розповідає Станіслав.

«Ворожіння – це класно! Не варто забувати традиції, які передавалися від мами-батька до сина. Цього року запропоную рідним відновити це, бо, справді, то треба відроджувати. Це ж історія.” – каже Оксана

“Ми зазвичай всі збираємося ввечері, записуємо імена і дивимося як горить вогонь, а точніше – на тіні. По тінях ми гадали, що може нас чекати у наступному році. А ще на судженого ворожили. Хто як не молодь відроджуватиме традиції?», – каже Світлана.

«Я не святкуватиму, але вважаю, що це свято важливе для нашої української культури. Це має пам’ятатися і продовжуватися століттями», – переконана Тетяна.

«Я не святкую і ніколи цього не робив. Нічого не знаю, чесно кажучи, про це свято. Думаю, що пам’ятати про давні свята важливо, але я цього не роблю. Гадаю, що молоде покоління у цьому менш зацікавлене», – вважає Олександр.

Зберігати народні традиції продовжує Катеринопільський ліцей, учні якого кожного року відзначають день Андрія.

Нижче наводимо звіт проведення свята:

“Ліцей дякує за смачну калиту голові піклувальної ради ліцею Чоловській Валентині Петрівні та всьому батьківському комітету!

А як гарно підготувалися всі класи! Тут і історія свята, і традиції (ведучі Горовенко Таня, Ткачук Софія та Волинець Настя), ворожіння від дівчаток, цікаві вікторини про цикл зимових свят та отримані цукерочки від героя свята – Куцая Андрія

Ворожіння від дівчаток Катеринопільського ліцею на день Андрія

Та кульмінацією дійства звичайно було кусання Калити: кожен ліцеїст зміг взяти участь у цій забаві та отримати свій шматок пирога, а потім з чаєм ще й пригостити кожну дівчинку – ліцеїстку запашною випічкою!Щасливі та із масою чудових вражень розбігалися по домівках сьогодні всі учасники Ліцейної родини!”

Шостаківський НВК

“Калита!!! Одне з найулюбленіших наших свят! Щороку завдяки Рудаковій Валентині Миколаївні дізнаємося про нові обряди та забави, втілюємо їх у життя. Так зберігаємо та примножуємо традиції українського народу. Дякуємо мамам, бабусям за смачнющі сонячні коржі!”

Коментарі закриті.