БлогТрадиції

13 грудня святкуємо Андрія. Що відомо про це свято?

Український народ багатий на традиції та вміє особливо відзначати свята. Одне зі свят, що привертає нашу увагу – Андрія, або ще відоме, як Калита.

Християни відзначають день пам’яті одного з дванадцяти апостолів, Андрія Первозванного. Саме його Христос першим покликав в учні. Святий Андрій – покровитель української Церкви, бо, за переказами, побував на Київських горах та благословив їх, сказавши: “На горах цих буде місто велике і багато церков здвигне тут Бог“.

На Андрія традиційно відбуваються вечорниці – напередодні, 12 грудня, хлопці та дівчата зустрічаються, щоб поспівати, пожартувати, позалицятися, пограти в ігри.

Головною грою свята є кусання Калити – великого коржа у вигляді сонця. Калиту дівчата печуть разом так, щоб хлопці не бачили, прикрашають родзинками, змащують медом, щоб сяяла, посередині вирізають дірку як у бублику, через яку протягують червону стрічку і підвішують Калиту, щоб звисала на рівні голови.

Калиту охороняє “пан Калитинський”, він тримає в руках кінець стрічки, на яку підвішано Калиту. Інший парубок сідає на коцюбу і стає “паном Коцюбинським”, який намагається підстрибнути й укусити Калиту, а пан Калитинський смішить його і дражнить. Якщо пан Коцюбинський укусить Калиту – його вітають, шанують, дівчата навіть цілують. Якщо засміється – то обличчя пану Коцюбинському мастять сажею.

Ніч на Андрія належить парубкам, їм дозволяється бешкетувати – робити “збитки” і пробачаються усі пустощі. А пустувати хлопці вміють – поставлять опудало з гарбуза, щоб дівчата злякалися, чи знімуть ворота у господаря та віднесуть неподалік, або закриють шибки папером, щоб у хаті було темно, господарі думали, що ніч, і спали до обіду, Тож, з парубками протягом року краще не сваритися – бо на Андрія згадають.

Прикмети 

Якщо до Андрія не випаде сніг, то і далі снігу буде мало, а зима буде тепла, якщо ж випаде – зима буде холодна і сніжна.

Якщо тиха вода – хороша зима, шумна – тріщатимуть морози, будуть бурі, заметілі.

Коли на Андрія холодно і ясно – добра прикмета, а коли тепло – погана.

Загадки

Розстелю рогіжку, насиллю горішків, покладу окраєць хліба (Небо, зорі, місяць).

Золотий пішов, а срібний прийшов (Сонце та місяць).

Мету-мету – не вимету, несу-несу – не винесу, пора прийде – само пропаде (Ніч).

За матеріалами книги “Веселих свят” Брати Капранови

Читати також: Пам’ятаємо про геноцид 1932-1933 років

Коментарі закриті.