Блог

Блокування кордону: Польські жінки звернулися до фермерів

22 лютого 2024 року Конгрес жінок Польщі висловив найбільше обурення та незгоду з формою сільськогосподарських протестів на кордоні з Україною:

Ми засуджуємо скандальні гасла та символи, спрямовані проти польського суверенітету, польської демократії, іміджу Польщі на міжнародній арені, України та Європейського Союзу. Закликаємо до солідарності та відповідальності!

Ми розуміємо важке становище аграріїв, пов’язане з втратами, які вони зазнають через допуск українського продовольства на ринки. Однак фінансові втрати – це ніщо порівняно з тими втратами, яких зазнала воююча та знекровлена Україна. Люди гинуть, жінки та діти страждають, країна в колапсі, але вона захищає свій суверенітет. Водночас вони захищають суверенітет Європи. Економічні міркування, пов’язані зі втратами, не повинні затьмарювати моральні міркування, пов’язані із захистом основних цінностей, якими є людське життя, свобода та безпека. І це те, за що Україна бореться.

Також нагадаємо, що проблеми аграріїв зросли переважно через бездіяльність та недбалість попередньої влади. А нинішні протести та претензії атакують чинну владу, яка намагається відновити демократичний лад та елементарні стандарти правової держави. Не знищимо ці зусилля!

Тому ми вимагаємо від страйкуючих аграріїв відповідального діалогу з владою, а від влади – серйозного ставлення до заяв аграріїв, які не поглиблюють трагічну ситуацію, в якій зараз перебуває Україна.

Ми розуміємо опір значної частини фермерів, пов’язаний з необхідністю впровадження Європейської зеленої угоди, але не розуміємо нападок на весь Європейський Союз. Також нагадаємо, що завдяки членству Польщі в ЄС на сільське господарство було виділено майже 80 млрд євро, а в рамках політики згуртованості – ще майже 160 млрд євро. Нагадаємо, що вже у 2023 році рівень прямих виплат наблизився до 260 євро/га і був вищим, ніж у середньому по ЄС. Дохід від сільського господарства приблизно на 40% підтримується трансфертами в рамках Спільної аграрної політики. Протестуючі фермери, здається, не пам’ятають, скільки польське село винне Європейському Союзу.

Тому ми, жінки, закликаємо: не захоплюйтеся емоціями, не піддавайтеся на маніпуляції, відмовтеся від варварської ідеї закрити кордон з Україною. Вона потребує нашої всебічної підтримки! Польща є цивілізованою країною і має поважати міжнародні угоди на благо всіх. Ми закликаємо до спокою, здорового глузду та відповідальності. Ми пам’ятаємо, що невдовзі відзначатимемо другу трагічну річницю війни, у якій на карту поставлені всі ми, європейці, наша свобода, життя та безпека.

Джерело: https://edialog.media/2024/02/23/apel-kongresu-kobiet-do-rolnikow/

Читайте також: У Катеринополі винесли вирок чоловіку, який ухилився від мобілізації