ІсторіяНовини

Ви знали, що уродженець Катеринополя підіймав економіку Тайваню? 

Уродженець Катеринополя Вольф Ладежинський доклав чимало зусиль, аби покращити економіку Японії та Тайваню. Про його реформу у Тайвані можна дізнатися з відеоролика на YouTube.

Вольф Ісаакович Ладежінський — видатний американський та український економіст і державний діяч, фахівець із сільського господарства. Відіграв ключову роль у розробці та практичному втіленні аграрних реформ в окупованій Японії і на Тайвані. Походив з родини ​​українських євреїв, які проживали у Катеринополі, що на Черкащині. Емігрував з УРСР у віці 21 року. До кінця життя дотримувався антикомуністичних поглядів, при чому був переслідуваний в часи антикомуністичної істерії у США, відомої як маккартизм.

Народився в Катеринополі (Калниболото) Київської губернії, в заможній єврейській родині.

Ймовірне правильне кириличне написання його прізвища — Ладижинський.

Його батько володів млином і займався торгівлею зерном і деревиною. Через обмежені риси осілості в Російській імперії вибір професій для єврейського юнака був досить вузький, і найбільш престижним вважалося отримання хорошої освіти. Ладежінський закінчив гімназію в Звенигородці, а також відвідував єврейську школу хедер, де вивчав іврит і богослов’я.

Під час революції все майно сім’ї було конфісковано, його брат загинув під час більшовицько-української війни, подальших достовірних відомостей про долю його рідних мало.

У 1921 році уродженець Катеринополя Ладежінський перейшов кордон і опинився в Румунії, де деякий час працював на млині і в пекарні, пізніше влаштувавшись на роботу в румунське відділення Товариства сприяння єврейської імміграції в Бухаресті.

У 1922 році йому було доручено супроводжувати в США групу єврейських дітей-сиріт, і так він сам опинився в США. Там він відразу почав вивчати англійську мову, щоб поступити в університет, уродженець Катеринополя працював різноробочим, мийником вікон, продавав газети в центрі Нью-Йорка.

Читайте також: На Катеринопільщині нові топоніми