Без рубрики

Соборність

На честь чого перейменована вулиця

День соборності свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.

Промови на офіційних церемоніях, повідомлення у ЗМІ, спеціальні уроки в школах — розповідають цього дня про єдність України.

Вороги цю єдність подають як міфічну, а для розумних патріотів вона є ідеалом. У будь-якому разі її треба досягати. Але поняття соборності містить не лише єдність. Ми святкуємо саме День Соборності не просто так. Розуміння значення слова соборність допомагає зрозуміти це свято і тоді його відзначання справді стає суспільно корисним та сприяє самовдосконаленню.

Тлумачний словник наводить два значення цього слова.

“Єдність усіх територій тієї чи іншої держави”. Це дуже спрощене визначення, можливо, і трохи лукаве. Але від тлумачного словника більше і не вимагається — це не філософський словник і, навіть, не політичний. Справді, держава може мати єдність її територій, а може і не мати.

Підставою для відзначання Дня Соборності став Акт Злуки 1919го року між Західно-українською Народною Республікою й Українською Народною Республікою. Злука відбулася за вкрай тяжких і заплутаних обставин, українському народові бути в межах однієї держави тоді довго бути не вдалось.

Глибший аналіз, що треба мати на увазі під словом Соборність, щоби це була дійсно загальнолюдська цінність — вимагає трохи скоректувати словникове визначення. Не вийде нічого принципово нового — це визначення давно популярне серед активних патріотів. “Соборна держава — це та, яка охоплює всі етнічні землі народу”.

Словник має ще й друге, набагато цікавіше значення Соборності. “Морально-філософський і соціальний принцип, фундаментальними положеннями якого є: відповідальність всіх за всіх, єдність індивідуального і загального, взаємне духовне збагачення і розвиток”. Отже, це розширене поняття солідарності. Вона необхідна для кожного народу і для кожного індивіда. І сьогоднішнє свято слід присвятити розвитку в себе відповідних якостей.

Вул. Соборна – центральна вулиця Катеринополя

Коментарі закриті.